צור קשרדלג על צור קשר
חיפושדלג על חיפוש
![](_Pics/Grid_1/default_Media.jpg)
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד
הריחאן
ריחאן בלדי. (ריחאן אחמר)
צמח הריחאן התימני יש לו כמה סוגים, צמח אחד נקרא ריחאן בלדי, עליו גדולים ורחבים מלמטה וצרים מלמעלה מחודדים כמו משולש, והפרחים שלו כמו שיבולים גדולים, ובהם גדל הזרעים של הריחאן כי ממנו זורעים בכל שנה. הצמח של הריחאן הזה משמש לנוי ולהרחה למסיבות ולהבדלה, ויש לו כמה סגולות רפואיות. הוא נאכל בסלאט כמו שהוא חי עם שאר ירקות או בלי. הירק נאכל עם הגבעולים הרכים, ויש מערבים אותו בין החילבה כדי שיתן לה ריח טוב, וריח בשמים. הצמח הזה יעיל נגד כאבי בטן, מרגיע את העצבים, מחדד השכל, וגורם הנאה מיוחדת לאוכלו חי בלתי מבושל. הגוים אוכלים אותו בכמויות גדולות בחוץ לארץ, וגם כאן בארץ ישראל, ומשתמשים בזה הרבה המרוקאים, הפרסים והתימנים בין לאכילה ובין להרחה, הן לעשיית תה לכאבים הנ"ל והן לבשמים בכל מסיבה ושמחה.
ריחאן צנעני. (ריחאן אביאצ/אביאד)
הסוג השני גם הוא ריחאן תימני, וקוראים לו ריחאן צנעני. עליו קטנים כגודל ציפורן, עגולים ויפים, ריחו חזק מהראשון וצורתו נאה. גם הוא עושה שיבולים כשהבשיל, ונעשים לו זרעים שאפשר לזרוע ממנו צמח אחר. את הצמח הזה ניתן גם להשתלה בהברכה או בגידול הצמח בבית, בכלי עם מים, עד שיהיו בו שורשים ושותלים אותו. הוא גדל במהירות, יותר מהראשון, ורק צריך מים ועיבוד וקצת זבל. צמח זה של הריחאן הצנעני גדל בכל מקום בעולם, משמש לבשמים ולנוי, ובעיקר משתמשים בו לרוב בחתונות ובכל מיני שמחות מילה וחגים. וביום כיפור משמש להרחה כי יש בזה הנאה מיוחדת להשיב הנפש, וכל אשה חכמת לב כבר מכינה את הבשמים בעוד מועד וביום כיפור שולחת עם אחד מבניה הקטנים שיחלק לכל הציבור בבית הכנסת כדי לרענן אותם ושיברכו ברכת הריח הראויה "עצי בשמים", ויש נוהגים לברך "עשבי בשמים", וכל הציבור מברכים את הילד שמביא להם הבשמים "ברוך תהיה לעולם תחיה". ריח הבשמים וריח הקדושה ביום קדוש כזה ביום כיפור מורגש בבאי בתי הכנסיות בכל אתר דבני ישראל נמצאים שם, וכל עדה ומנהגה.
שקר בלאדי. (shugur balady) - תוספת על פי דברי יובל בפורום של האתר.
צבעו כשל הבלדי, כלומר סגול, אך תפרחתו עגולה ורבת עלים.
סגולות רפואיות.
יעיל להוריד את החום, תרופה טובה לשיעול, מגרה את השתן, מרענן את הגוף ושותים מזה כמו תה כמה כוסות ליום, זה טוב מאוד, בדוק ומנוסה. הוא טוב לרפא כאבי הבטן. לוקחים מים רתוחים ושמים בו כמה עלים, או מרתיחים כמה עלים ושותים מהם תה לפי הצורך ומיד יתרפאו הכאבים.
(מתוך ספר רפואות תימן)