חיפושדלג על חיפוש
בר עליוןדלג על בר עליון
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

הגרגיר

ירק הגרגיר נמצא בכל העולם, הוא טוב לאכילה כירק חי, ובשפה הערבית נקרא "רשאד". 
סגולתו, מביא תיאבון לאוכל, מסיר את השכרות ולכן אלה שעושים ג'עלה מביאים הרבה מירק זה ואוכלים אותו בשעת שתיית העראק או כל משקה חריף. 
סגולות הגרגיר 
הגרגיר טוב לעיניים ועל זה מסופר בתלמוד: 
"מי שראה גרגיר, אם אכל ממנו מוטב, ואם לאו, יעביר את העלים על עיניו". הגרגיר טוב לריפוי השיעול, הוא מעדן את הגוף ומבריאו. נאמר במלכים ב', ד', ל"ט "ויצא אחד אל השדה ללקט ארת" וגו' ופירש"י "ללקט ארת- גרגיר, שקורין אורג"א שמאיר את העיניים, ויש פותרין ארת ירקות. ובמסכת שבת ק"ט "אמר רב ששת, גרגירא אפילו לדידי מעלי" פירוש: גרגירא אורוג"א אפילו לדידי דמאיר עיניים, אנא מעלייא לי. ובמשנה, מעשרות ד', ה' "...וחכמים אומרים אינו מתעשר זרע וירק אלא השחליים והגרגיר בלבד", ופירש קהתי, השחלים קרי"ס בלעז, והגרגיר מין חרדל לבן, ארוק"א בלעז. ובמשנה, שביעית ט', א' "והגרגיר של אפר פטורין מן המעשרות, ונלקחים מכל אדם בשביעית", ופירש רבינו עובדיה מברטנורא, גרגיר אוריג"א בלעז, שבאפר הגדל באחו, אבל של גינה חשוב הוא. 

הגרגיר משמש כתבלין בין התבשילים, או למירתח כמו תה, מכיוון שיש לו הרבה סגולות. ברפואה העממית, הגרגיר יעיל כתרופה נגד צפדינה, וכן לטיפול בסכרת, ועוזר לריפוי מחלות הריאה והכבד, ועוזר להמיס אבנים שבדרכי השתן והמרה. 

צמח הגרגיר וזרעים שלו משמשים גם לריפוי חיצוני כגון רפואת פצעים. משרים כמות של גרגיר במים, עלים או זרעים, ושוחקים אותם. רוחצים במי משרה זו את המקום שצריך ריפוי. גם כן מושחים את הרגליים שיש בהם נפיחות כמו בצקת, וזה עוזר להוריד את הבצקת. השימוש הוא גם בשתיית מירתח ממנו, וגם במשיחת המקום הכואב או הנפוח בכל חלקי הגוף. 

מצח הגרגיר וזרעיו יש הם אותה סגולה, ויש בגרגיר הרבה ויטמינים שהם יעילים לחזק ולהבריא את הגוף, ומי הבישול שלו מנקים את הדם ואת השתן, חצי כוס, 3 פעמים ביום. 
(מתוך ספר רפואות תימן)
יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד