חיפושדלג על חיפוש
בר עליוןדלג על בר עליון
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

בית מדרש נודד בצפון

# אבוקות של אש תורה על הרי הגליל # בית מדרש העונה לכיסופים ולגעגועים של היהודי "הפשוט" # האיש שמעולם לא זכה לחזות בתופעה של יותר ממאה יהודים העוסקים בתורה בקול רעש גדול עומד נפעם ונרגש # הנשמה היהודית המשתוקקת למשהו רוחני ונצחי שבה הביתה אל בית המדרש # סיפורו של רעיון "בית מדרש נודד" - מסיני ועד כרמיאל #

 

 

 

"בתחילה כשנכנסתי פנימה, נדהמתי מעצמת הרעש ששרר בחלל בית הכנסת, חשתי מבוכה והתפלאתי הכיצד יתכן שניתן ללמוד באווירה קולנית שכזו. מיד עם היכנסי סופחתי לאדם חכם ונחמד שהכניס אותי לעניינים. נושא השיעור לכשעצמו, צורת הלימוד, שאינה מוכרת לי - מדהימה ביופייה ובמורכבותה... במהלך הלימוד הפלגנו לנושאים שונים, עד כי לפתע שכחנו את הנושא ממנו התחלנו. לסיכום: החוויה הרוחנית הייתה מדהימה בעיני והנני מתודה כי דרשה ממני רמת ריכוז גבוהה יותר מלימוד רגיל." מילים אלו מסכמות את ההתרשמות האישית של אורן מילשטיין ממשתתפי "בית מדרש נודד" אשר ההוגה והמייסד שלו הוא הגאון רבי אברהם צבי מרגלית שליט"א, רב העיר כרמיאל.

 

 

@5בואו אלינו עוד פעם!

 

 

כשהרב מרגלית מדבר על בית המדרש הנודד "שלו" קולו מסגיר את התרגשותו והתלהבותו: "ביסוד הרעיון עומד דבר נפלא, שלוש פעמים בחודש נודד הכולל של כרמיאל "קרן אורה" ממקומו לבתי כנסת בעיר או ליישובי הסביבה. הציבור על כל רבדיו מוזמן ללימוד בחברותות, לכל 'בעל בית' מוצמד אברך. הציבור צמא לדעת מה זה לימוד ישיבתי, כיצד לומדים בחברותא. המטרה היא 'להטעים' את הציבור הכללי בטעמו המיוחד של הלימוד הישיבתי. ל"בית מדרש נודד" ישנה עצמה והשלכות כבירות, בעוד שמאחוריו מונח עקרון פשוט ועלותו מזערית".

 

 

אכן, במסגרת "בית מדרש נודד" זוכים המוני בית ישראל שומרי מסורת ודתיים, אינטלקטואליים ועובדי כפיים להיחשף לראשונה ללימוד תורה כפי שעם ישראל נוהג ללמדה זה אלפים בשנים מאז נתינתה בסיני. התופעה המפעימה מתרחשת בכרמיאל עצמה וביישובי הסביבה, גם אלה המרוחקים כשעה וחצי נסיעה מהעיר. לפידות, כפר ורדים, אלמה ואחיהוד הם רשימה חלקית של היישובים שזכו לביקורו של "בית המדרש הנודד". התגובות תמיד נלהבות "בואו אלינו עוד פעם" הם מבקשים.

 

 

אבן הפינה ל"בית המדרש הנודד" נורתה בי' כסלו תשס"ה בבית הכנסת "מתן נחליאל" בכרמיאל. כמאה איש התקבצו ללמוד בצוותא, כמנהג הישיבות הקדושות. היה זה מחזה מרהיב עין ושובה נפש. הם ישבו זה ליד זה, אברכי כולל עם עמך ישראל שעד לאותה שעה לא הכירו את ה"חברותא" שלהם, אולם תוך מספר רגעים נפלו המחיצות המדומות ושניהם שחו בים התלמוד כספנים ותיקים. למתבונן מן הצד נדמה שהם מכירים זה את זה מזה שנים רבות, שלוש שעות של לימוד בצוותא, שעורים והרצאות הבקיעו את חומת הזרות וקירבו את הלבבות.

 

 

@5גם אתה יכול להציץ לעולמם הקסום של הישיבות

 

 

הרב ישראל ליכטנשטיין, מראשוני אברכי הכולל "קרן אורה" מארגן, מגשר ומתאם את כל הפעילות הכבירה הזו. כיצד מתוודעים האנשים לתופעת "בית המדרש הנודד" אנו שואלים והרב ליכטנשטיין משיב: "בכרמיאל וביישובי הסביבה נעשות כל העת פעילויות 'קירוב'. לעיתים הקשר נוצר על ידי רבני היישובים, גבאי בתי הכנסת, או המועצות המקומיות אשר ששות לקחת חלק בפרויקט ייחודי זה. אגודת "קרן אורה" מפיצה, כהכנת הקרקע, עלונים אשר מיידעים את הציבור מתי ואיפה יתקיים "בית המדרש הנודד" הבא. מודעה בנוסח 'גם אתה יכול להציץ לעולמם הקסום של הישיבות' כובשת את ליבם של האנשים אשר גודשים בהמוניהם את בתי הכנסת."

 

 

הרב ליכטנשטיין ממשיך לתאר בהתלהבות את האירוע המרגש: "שוו בנפשכם, שלוש פעמים בחודש בשעות אחר הצהריים יוצאים מספר אוטובוסים גדושים באברכי הכולל והרמי"ם של הישיבות הקטנות בכרמיאל, לכיוון בית כנסת מקומי או למטרה רחוקה יותר. יישובים כגון: כפר חנניה, לפידות, דלתון ועוד זוכים לארח את בית המדרש הנודד. בערך בשעה ארבע מתחילים האברכים את "הסדר" הרגיל שלהם ובשעה שש בערב מגיעים תושבי היישוב. לכל 'בעל בית' מוצמד אברך, בליווי דפי גמרא מצולמים בנושא הנלמד. לאחר הלימוד המרומם בחברותות מוסר הרב מרגלית שיעור 'בטעם ישיבתי' בסוגיה שנלמדה. את הערב חותמת הרצאה בנושא השקפתי כשהדגש הוא על חינוך ילדים".

 

 

בנוסף לתופעה הברוכה כשלעצמה, של שבירת מחיצות ומחיקת סטיגמות, אשר רעיון בית המדרש הנודד תורם לו תרומה עצומה, ההשלכות הן אדירות: ציבור גדול הנחשף לראשונה בחייו ללימוד גמרא. אולם גולת הכותרת הן הפירות בשטח: בכל בית כנסת שזכה לארח את "בית מדרש נודד" מתעורר צמא גדול ללימוד תורה. מתחילים לראשונה בלימוד "הדף היומי" או שיעורי תורה שבועיים וכדו'.

 

 

מספר יצחק משה, ממתפללי בית הכנסת "אשכולות" בכרמיאל: "ראיתי את הפרוייקט הזה בבתי כנסת אחרים ורציתי שגם בית הכנסת שלנו יזכה לדבר מרומם כזה. פניתי לרב בית הכנסת שלנו, הרב גבריאל ועקנין והעליתי בפניו את הרעיון. הרב ועקנין יצר קשר עם הרב מרגלית ויחדיו הם קבעו את היום ואת הנושא הנלמד. ציבור המתפללים, מסורתי וצעיר ברובו, התלהב בצורה בלתי רגילה. בקושי היה אפשר להפסיק את הלימוד בשביל תפילת מנחה... מאותו בית מדרש נודד התחיל השבוע, לראשונה בבית הכנסת שלנו, שיעור בדף היומי ונקוה שזה יתפתח..." תוצאה מרנינה מעין זו אופיינית לכל המקומות בהן ביקר בית המדרש הנודד.

 

 

התופעה מפעימה במיוחד כאשר מביטים לאחור לראות כיצד נראתה כרמיאל כאשר הגיע אליה הרב מרגלית לפני כשלושים שנה. העיר מנתה כ- 000,8 תושבים אולם בקושי היה אפשר למצוא בה מניין. לעומת זאת, בכרמיאל של שנת תשס"ה ישנם 22 בתי כנסת כ"י והם מלאים עד אפס מקום. כרמיאל זכתה, וכיום קיים בה הריכוז החרדי הגדול ביותר בכל רחבי הגליל. הרב מרגלית חולל בה מהפך של ממש וייסד בה ישיבות ובתי חינוך לרוב: בית הספר "עמיחי" שנפתח לפני כ-41 שנה וכיום הוא מונה כ-005 תלמידים כ"י, מכל גווני האוכלוסייה המקומית, שלוש ישיבות קטנות (קרן אורה, עטרת התלמוד והיכל אביעזרי), תיכון לבנות של החינוך העצמאי, תיכון תורני לבנים וכן תלמוד תורה גדול לבני ׃66האברכים. אולם המפעל הגדול מכולם הוא ללא ספק, הכולל "קרן אורה". עצם נוכחותם של כשמונים אברכים אשר באו ללמוד ולהתגורר עם משפחותיהם בכרמיאל היא כשלעצמה כלי מחזיק ברכה למקום. מה עוד שהאברכים עוסקים, מלבד שקידתם הגדולה בתורה, בפעולות קירוב שונות ומגוונות.

 

 

הרב ישראל ליכטנשטיין מסכם: "אני רואה בבית המדרש הנודד החזרת עטרה ליושנה. בתקופת התנאים והאמוראים שקק הגליל מקולה של תורה, והנה 'תורה מחזרת אחר אכסניה שלה', ושוב נשמע בגאון, קול התורה בהרי הגליל".

 

 

במסגרת: סיפורו של מקום

 

 

כרמיאל שוכנת בלב נוף גלילי מרהיב כ-052 מ' מעל פני הים. היא נמצאת על אם הדרך בין עכו לצפת, בבקעת בית הכרם. מצפון לה מתנשאים הרי הגליל העליון ומדרומה הרי הגליל ׃22התחתון. העיר מתוכננת להפליא, ירוקה ומטופחת והאקלים בה יבש, ממוזג ונוח. הבניה מודרנית ומגוונת ובה כ-0541 דונם של גינון ברמה גבוהה, עליהם משתרעים כ-07 פארקים, מדשאות, מתקני משחקים וכבישים רחבים.

 

 

בכרמיאל גרים כיום כ-000,84 תושבים, ועל פי תוכנית המתאר תמנה בעתיד 000,021 נפש. ראשוני המתיישבים הגיעו לכרמיאל בספטמבר 4691. מתחילת שנות ה-09 קלטה כרמיאל כ- 000,71 עולים, רובם מחבר העמים. מספר דומה של מתיישבים הגיע ממקומות שונים בארץ במטרה לשפר את איכות החיים. כ- 06% מתושבי כרמיאל הם ותיקים וילידי הארץ וכ- 04% עולים ממגוון ארצות בעולם. האוכלוסייה בכרמיאל צעירה באופן יחסי והגיל הממוצע בה הוא 93.

 

 

יצירת קשר
עבור לתוכן העמוד